Ať žijí ebooky

Autor těchto stránek se strašně dlouhou dobu bránil před čtením knih v elektronické podobě. Znáte to, jenom kniha je kniha (jak moudré), musí mi to šustit mezi prsty a hlavně, vždyť se to na těch obrazovkách přeci vůbec nedá číst. Se staromódním opovržením jsem koukal na ty, co si někde v metru louskají něco na různých divných plackách a s hrdostí jsem jim ukazoval krásné obálky svých pokladů. Jenže potom se v rodině objevila čtečka knih. Do ruky ji dostal člověk, který měl původně ke knihám naprosto stejný přístup jako já. A já ho rok pozoroval a decentně se vyptával. A ejhle, místo odhození elektronického krámu do kouta ho začal nosit všude místo normální knížky. A při otázce na kvality nové hračky, odpověď zněla zhruba tak, kdo to vyzkouší, pochopí jak je to výborné. Tak jsem to vyzkoušel a ... propadl kouzlu čtečky ebooků také.

Jaké jsou výhody? Rozhodně klíčová je zde mobilita a místo v domácí knihovně. Pokud patříte mezi knihomoly toho typu, jako je autor těchto řádků, určitě víte, že dříve nebo později musíte přestat knihy kupovat, protože se vám prostě nemůžou domů vejít - zvláště pokud máte rodinu. A pokud často kamkoliv jezdíte, tak určitě víte, že někdy to není úplně ono jen z důvodu velké tlusté bichle tahat s sebou nějaký baťůžek. Jsou samozřejmě knihovny, bůh zaplať za ně, ale znamená to další cesty, často omezenou dostupnost a mnohdy se chceme k nějaké knize vracet často a pak ... ji prostě musíme vlastnit. Navíc ten kdo čte rychle, většinou dost trpí na dovolených, kam prostě nemůže naložit jeden kufr plný knih, protože by ho zbytek rodiny poslal do háje a v letadle by se asi i nedoplatil :) Tohle všechno řeší tenká placička, kterou většinou jde vložit do vnitřní kapsy u bundy.

Komfort čtení u klasických čteček je velmi slušný, samozřejmě za předpokladu, že mluvíme o tzv. elektronickém inkoustu. Jsou samozřejmě i různé produkty, které si říkají čtečky, ale místo této technologie používají lcd či tft displeje a tím pádem se jedná spíše o zjednodušené tablety. U nich je pohodlí při čtení výrazně nižší - i když pokud jsme zvyklí číst jen maximálně -náct minut denně, tak si toho asi nevšimneme. Část lidí čte i na mobilech či klasických tabletech, ale na x hodin to opravdu není, o výdrži baterie ani nemluvě (u klasických čteček s elektronickým inkoustem se jedná o tisíce stránek na nabití, co jiné výrobky nemohou zatím dosáhnout).

A jaké jsou nevýhody? Samozřejmě čtečka je mnohem křehčí než kniha, takže klasická románová situace, kdy nás bible na prsou zachránila před kulkou samozřejmě nenastane. Musíme být na tuto hračičku hodně opatrní, řešit se to musí různými pouzdry a je to mimochodem velmi důležité kritérium i při výběru samotného přístroje - je fajn mít čtečku, ale je velmi blbé mít takovou, kterou musíme mít jen doma, protože se nám venku poškrábe, poláme nebo se jí zničí displej. Padat či sedat si na tento přístroj také není doporučeno. Pokud čteme rychle, tak je na začátku mírně iritující velikost stránek, která je na úrovni opravdu malinkatého paperbacku, ale tohle je s časem věc zvyku, zvláště pokud nám čtečka rychle přesouvá stránky. Čtečky také různě pracují s různými formáty a člověk si musí na to zvyknout a vybírat pak jen ten, který zpracovávají nejlépe. A nebo, pokud mu to podmínky umožňují, převádět své dokumenty na ten, který mu pasuje nejvíce. No a samozřejmě, stále to není kniha. Všecko je zde z hlediska obsahu stejné, ale obálka, papír či vůně prostě nikdy do počítače přenesená nebude. Takže u nejoblíbenějších svazků se člověk stejně nákupu klasické "papírovky" nevyhne, už jen proto, aby ji mohl předat svým dětem. Tak jako získal základ své knihovničky od rodičů a u některých svazků i třebas od pra či praprarodičů.

A jaký mají čtečky vztah k těmto stránkám. Od teď bych nejraději prezentoval zde profily knížek, které je zároveň možno někde legálně stáhnout. Čili jim buď vypršela autorská práva a nebo jsou součástí nějakého projektu jako např. Ebookeater nebo je například autor nabízí na svých stránkách.

Žádné komentáře: