Tajemný Etrusk

Mika Waltari - Tajemný Etrusk (Turms, kuolematon)

Po zvláštním mystickém úvodu, který pochopíme pořádně až po dočtení knihy, se přeneseme do Řecka, kde se začneme podrobněji seznamovat s hlavním hrdinou. Tím je Turms, nalezenec vychovaný v Malé Asii, na kterou právě hodil zapálenou pochodeň vzpoury proti perské hegemonii. V knížce sledujeme jeho osudy, kdy prochází antickým světem v období, kdy z roztroušených řeckých států se pomalu začíná rodit velká síla, která dokáže srazit na kolena i nejmocnější světovou říši.

Tajmený Etrusk je kniha bezesporu skvělá. Konec konců Mika Waltari vlastně ani jiné psát neuměl. Je zde velmi pečlivě zpracován historický kontext doby (hnidopichové prominou, samozřejmě se jedná o znalosti, které jsme měli v době, kdy byl román napsán), "on the road" příběh plný různých zvratů a také samozřejmě věčná láska. Tady je jedna ze silnějších stránek knihy, v porovnání s jinými známými Waltariho příběhy, žena je sice jakási femme fatale, ale tentokrát je si toho hlavní hrdina vědom a i když se částečně nechává zmítat jejími rozmary, bere to jako záležitost osudu a nutnosti.

Snad jediná věc, která může některé čtenáře milující čisté historické romány trochu mást je silný mystický až téměř pohádkový či vlastně fantasy náboj, který je v celém románu přítomen. Někdo dokonce z toho důvodu odloží knihu, protože se zvláštní a neuchopitelná mystika objevuje hned na začátku a jedná se o relativně obsáhlou pasáž "bez děje". Ale dle mého názoru není vůbec na škodu. Mimochodem Waltariho čtenáři se velmi často dělí na Etruskovce a Sinuhetovce (komu nesedlo jedno, sedne obvykle druhé), těžko říci proč, já mám obě knihy podobně rád, i když jsou velmi rozdílné.

Žádné komentáře: