Peter Elbling: Ochutnavač

Knihu jsem si vybrala podle názvu, který sám již sliboval napínavý historický děj. Autor byl pro mne totiž dosud neznámý, ale já věděla nebo spíše tušila, že se ponořím do historického a napínavého čtení...
Peter Elbling se narodil v Londýně, ale v devatenácti letech odjel do Ameriky, kde pracoval v reklamě, zpíval a cestoval od města k městu, pak se dal na dráhu hereckou, stal se producentem, režisérem, scénáristou a také spisovatelem.
Příběh je vyvážený a plyne jako život sám. Nedá se zastavit, jsou zde nečekané zápletky, rány osudu. Je zde krutost i romantika, láska i nenávist. lavní postavou je Ugo , který se narodil v bídě a jako dítě měl často hlad! Čtrnáctiletý odchází z domova, který již není domovem... Matka zemřela, když byl Ugo malý a otec má raději prvorozeného syna, který se jmenuje Vittore. Při odchodu z domova si Ugo uvědomuje, že má příležitost změnit svůj život! Potkává dívku, která opravdu mění jeho život. Narodila se jim holčička, pojmenovali ji Miranda. Ugo slibuje, že se o dcerku postará, protože matka dítěte brzy po porodu umírá... Dítě roste jako z vody, doba je těžká a oba trpí nedostatkem jídla.
Vévoda Federico je mocný a zlý pán, který se vyžívá v krutosti a zabíjení a jelikož je zlý, má i mnoho nepřátel a neustále se bojí o svůj život! Právě potřebuje nového ochutnavače! V té době se totiž bohatí a mocní báli jedů a travičů a bylo zvykem míti u dvora vlastního ochutnavače.
Práce v paláci nebyla těžká, ale den po dni Ugo riskuje svůj život. Celá ta psychická muka podstupuje pro svou dceru Mirandu. Ta je marnivá a nevděčná, i když svého otce miluje, postupně jím začíná opovrhovat...
Spisovatel čtenáři přibližuje povahové vlastnosti hlavních postav a mistrně líčí pocity ochutnavače Uga, jeho vztah k jídlu, k chutím a vůním pokrmů a chorobný strach, že nalezne v jídle jed...
Ke konci příběhu vstupuje do děje opět bratr Vittorio, je v blízkosti Uga a jeho dcery a posléze i samého vévody Federica. Stává se dokonce jeho přítelem a ovlivňuje činy již tak zlého vévody. Škodí nejen bratrovi, ale celému vévodství! Vittorio je ztělesněním ďábla!

Jiří Sádlo: Prázdná země

Prázdná země je jednou z nečekaných, překvapujících knih, které se zničehožnic objeví a my je musíme vzít tak, jak jsou, upadat před nimi na pozadí a skoro na ně žárlit, že jsou ve své podstatě jednoduché, žádné velké štráchy s přemírou expozice, žádné rýpání v té vaší naraci a paradigmatech. Stačí jen přadénko vlastního věření si, vlastních pochyb a vlastní vůle neříct všechno hned. Jiřímu Sádlovi se povedla velice pěkná kniha, ze které až trne slastí při čtení: „Najednou stojí přede mnou obrovsky zelená veliká země. Jenom zelená. A stál jsem před ní jako před propastí.“ (s. 78) Ta úzkost! A ta pokora jakoby mimochodem! Jaká síla poezie, a zároveň temnota a drama v tom všem..
Autor oživil jedno z dávno zapomenutých řečišť básní v próze, lyrických textů, obohatil je o smrtelnost a udělal tak z někdejších zátišíček panoramatický obraz pro všechny smysly. Dokonale popisuje své snové obrazy – nejedná se přitom o surrealitu, spíše dávný archetypální odraz.
Málokdy se stane, aby se k próze člověk vracel jako k básnické sbírce. V této knížce si vychutnávám detaily, i to, jaká slova klade za sebou.

Philip Pullman: Rubín v kouři

Na rozdíl od slavné "Jeho šeré hmoty" tímto seriálem nás zavádí do žánru dobrodružných příběhů v nejčistším stylu knih z přelomu 19./20. století. Příběh první knihy se odehrává v Londýně v roce 1872, kdy se mladičká šestnáctiletá Sally Lockhartová rozhodne zjistit pravdu o záhadné smrti svého otce někde v Jihočínském moři. Ten byl spolumajitelem londýnské lodní přepravní společnosti, které působí na asijském trhu. Sally jeho smrt při záhadném potopení jeho lodi zdrtila, ale větší záhadou byl tajemný vzkaz, který ji přišel několik dní poté. Na papíru stálo jen několik tajemných slov: "Sali pozor na sedmero blaženství, marchbanks ti pomůže chattum, pozor zlato". Právě tato zpráva přivedla Sally do sídla společnosti v Londýně, kde začíná její dobrodružná cesta za hledáním pravdy o otci, o skrytém pokladu a o sobě samé.
Zajímavé prostředí Londýna na konci 19. století, plné typických londýnských mlh, nebezpečných čtvrtí jako East End a nákladních přístavišť. Dále skvělá volba jednotlivých postav, která zahrnuje opravdu široké spektrum možných i nemožných lidských charakterů. Zlí padouši jsou opravdu zlí, zločinecké vládce jednotlivých temných čtvrtí, které by jste opravdu při návštěvě Londýna potkat nechtěli atd. Na druhou stranu mi ale takové spektrum postav a postaviček připadalo až trochu nepřehledné. Ano, čtenář který ke knize sedne v neděli po obědě, a až do večere čte a čte, až knihu přečte, ten možná v tom problém mít nebude.

Iva Hercíková: Možná ho najdeš na ulici

Iva Hercíková v roce 1968 emigrovala se svým manželem do USA. Dál psala česky a nikdy se nevzdala českého občanství. Do České republiky se navrátila natrvalo až v roce 2000. Autorka je známá svou prvotinou Pět holek na krku, která byla přeložena do mnoha jazyků i zfilmována. Mimo jiné - více autorčiných románů a povídek bylo zfilmováno. Některé knihy se staly dokonce bestsellery.
Hned v první povídce Možná ho najdeš na ulici, která je stejnojmenná jako představovaná kniha, jsme přímo okouzleni čistotou psaného slova, lidskostí projevu, krásným českým jazykem, popisem hlavních postav a místa děje.
Pochopíme, že láska ke zvířatůmmůže lidi spojovat a dávat jim smysl života.
Nechci podrobně komentovat všech 32 povídek, snad zmíním jen ty, které zaujaly mne, i když všechny jsou zajímavé!....Cesta byla suchá, místy mokrá, Melancholik, Ústřice, Život je krásný.
Povídky jsou kratičké, výstižné, ale hlavně poučné...Děje se odehrávají v různých zeměpisných šířkách, ale i v Čechách. Nacházíme zde přímo "cestománii" napříč světem, ale i české prostředí, naši povahu, mentalitu i způsob prožívání je nám blízký.
Iva Hercíková též často a zasvěceně popisuje americké prostředí, restaurace, bary nebo domácnosti. Americký způsob života a zvyky stravovací... Autorka ve svých povídkách často zmiňuje pejsky a svůj vztah k nim, který je velmi kladný. Pár povídek je pohádkových či sci-fi.
Kniha povídek Možná ho najdeš na ulici je líčena s autorčiným jemným, laskavým humorem a s neskrývanou láskou k přírodě a zvířatům. Mnohé povídky nám poodhalí mezilidské vztahy, problémy a jejich řešení...