Iva Hercíková: Možná ho najdeš na ulici

Iva Hercíková v roce 1968 emigrovala se svým manželem do USA. Dál psala česky a nikdy se nevzdala českého občanství. Do České republiky se navrátila natrvalo až v roce 2000. Autorka je známá svou prvotinou Pět holek na krku, která byla přeložena do mnoha jazyků i zfilmována. Mimo jiné - více autorčiných románů a povídek bylo zfilmováno. Některé knihy se staly dokonce bestsellery.
Hned v první povídce Možná ho najdeš na ulici, která je stejnojmenná jako představovaná kniha, jsme přímo okouzleni čistotou psaného slova, lidskostí projevu, krásným českým jazykem, popisem hlavních postav a místa děje.
Pochopíme, že láska ke zvířatůmmůže lidi spojovat a dávat jim smysl života.
Nechci podrobně komentovat všech 32 povídek, snad zmíním jen ty, které zaujaly mne, i když všechny jsou zajímavé!....Cesta byla suchá, místy mokrá, Melancholik, Ústřice, Život je krásný.
Povídky jsou kratičké, výstižné, ale hlavně poučné...Děje se odehrávají v různých zeměpisných šířkách, ale i v Čechách. Nacházíme zde přímo "cestománii" napříč světem, ale i české prostředí, naši povahu, mentalitu i způsob prožívání je nám blízký.
Iva Hercíková též často a zasvěceně popisuje americké prostředí, restaurace, bary nebo domácnosti. Americký způsob života a zvyky stravovací... Autorka ve svých povídkách často zmiňuje pejsky a svůj vztah k nim, který je velmi kladný. Pár povídek je pohádkových či sci-fi.
Kniha povídek Možná ho najdeš na ulici je líčena s autorčiným jemným, laskavým humorem a s neskrývanou láskou k přírodě a zvířatům. Mnohé povídky nám poodhalí mezilidské vztahy, problémy a jejich řešení...

Žádné komentáře: