Jair Lapid: Druhá žena

Druhá žena je Lapidův třetí román z řady detektivních příběhů, jejichž hlavní protagonistou je postarší a mírně obtloustlý bývalý policista a nyní soukromý detektiv Josh Shirman. Tento svérázný hrdina, jenž je izraelskou verzí Chandlerova Phila Marlowa, se poprvé objevil v románu Dvojitá hlava, který vyšel roku 1989. O dvanáct let později Lapid navázal románem Šestá hádanka.
Kritiky oceňují hlavně svérázný Lapidův humor, kterým je kniha nabitá, někteří se dokonce domnívají, že místy čtenář zapomíná vážnost zápletky a oddává se pouze humoristické stránce věci, což ale nemusí být nutně na škodu. Mnohem ostřejších komentářů – a v tom se shodují bez výjimky všichni – se dostalo autorově barvitému líčení milostných scén. Nejde ani tak o detailnost popisu, ale spíše o frekvenci, s jakou se sexuální hrátky v knize opakují.
Kromě těchto výtek má však román všechno, co má lehčí literární žánr typu detektivního románu mít. Lapid zachovává i kontinuitu s předešlými knihami, takže se čtenář setkává s úzkým okruhem „starých známých“ jako je například Joshův protivník policista Kravitz, který mu neustále hází klacky pod nohy. Ani Josh se od prvního románu příliš nezměnil, až na přísnou dietu, ke které ho donutila Sofie a posléze i další klientka. Stále bydlí v dvoupokojovém bytě v ulici Mapu v Tel Avivu, nemá peníze ani životní energii, o přehnaně veliké podpoře okolí či přátel ani nemluvě. Lapidovými slovy naprostý loser, nicméně možná právě tohle jej dělá tolik přitažlivým pro širokou vrstvu čtenářů, kteří nehledají dokonalého a uhlazeného gentlemana v hlavní roli.

Žádné komentáře: