Jonathan Coe: Pár trotlů

V sedmdesátých letech, která jsou označována jako "hnědé" období britských dějin, dochází v k výrazné změně politického klimatu, ale i k převratu v kulturní scéně; od ještě přespříliš učesaných Beatles a o něco uvolněnějších Rolling Stones se na plakáty na stěnách dětských pokojíčků dostaly i kontroverznější osobnosti spojované např. s nastupující érou glam rocku či později punku.
Dvěma klíčovými motivy v knize Pár trotlů jsou hudba a již zmiňovaná politika. Pár trotlů je příběhem o jeho dospívání, o tom, jaké to bylo vyrůstat v Anglii druhé poloviny 70. let, poslouchat při tom Pink Floyd a Jethro Tull a bouřit se proti laxnosti vlastních rodičů.
Hlavní hrdina Benjamin je v jeho podání typickým teenagerem té doby; chodí na dobrou chlapeckou školu, nosí uniformu, seznamuje se se slastmi, ale i strastmi alkoholu, zažívá první lásky. Zároveň je však i svědkem událostí, které do jeho jinak poměrně bezstarostného světa citelně zasáhnou: jeho sestra Lois přijde při birminghamském bombovém útoku IRA o snoubence a nervově se zhroutí, dospělí v jeho okolí jsou zapojeni do odborových nepokojů a stávek.

Žádné komentáře: