John Clinch: Finn

Clinchův Finn neodkazuje přímo k Twainovu hrdinovi, ale k jeho otci, řečenému „Pap“. Inspirací autorovi byla scéna z Hucka Finna, v níž po řece pluje mrtvé tělo Finna staršího, což se ovšem dozvíme až na konci knihy. Prostor ke spekulacím se tedy otevírá a důmyslná hra, v níž nahlédneme jakoby za oponu Twainova originálu, může započít.
Finn starší je vzorový antihrdina. V životě jej nezajímá nic jiného než alkohol a kolem opatřování prostředků na to, jak se jej domoci, se točí úplně všechno. Finn dokáže propít i zbrusu nový kabát, který mu v dobré vůli poskytne soudce Thatcher, aby v zimě nezmrznul. Finn nový kus oblečení ten samý večer, kdy jej soudce pozve k sobě domů na večeři, nechá v místní krčmě a cestou zpátky si pro jistotu ještě zlomí ruku. Ráno je zas úplně švorc, a protože se mu doneslo, že jeho syn Huck kdesi získal neuvěřitelných 6000 dolarů, hodlá své budoucí štěstí založit právě na tomto objevu, který považuje za své právoplatné dědictví. Problém je v tom, že Huck peníze prozíravě uloží do soudcovské úschovy, a tak jeho otec musí vymýšlet dál.
Kromě toho, že je opilec, je Finn i rasistou nejhrubšího zrna. Když na návštěvu do města přijedou dva profesoři z illinoiské univerzity, Finn se baví jen s jedním z nich; ten druhý je totiž černoch.

Žádné komentáře: