Petr Sís: Tibet. Tajemství červené krabičky

Autor knih pro děti, ilustrátor a grafik Petr Sís se narodil roku 1949, absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a The Royal College of Art v Londýně. Od roku 1984 žije v New Yorku.
V roce 1994 dostává Petr Sís od svého otce dopis, v němž je napsáno: Červená krabička je teď tvoje. Srdečně zdravím, táta. Petr Sís se vydává krok za krokem otcovým deníkem z pracovní cesty v Tibetu. Vladimír Sís odjel v padesátých letech do Číny, kde měl tamější studenty učit filmařskému řemeslu. Ve skutečnosti však museli natočit dokumentární film o výstavbě silnice spojující Čínu s Tibetem. Místo dvou měsíců tak strávil v cizině několik let. „Krabičku otevřu zrezivělým klíčkem. Uvnitř leží otcův deník – spousta stránek křehkého papíru popsaného vybledlým písmem, textem se prolínají hezké kresby a mapy, ale všechno to sotva drží pohromadě, připomíná to lámavé podzimní listí.“
Celá kniha je unikátním výtvarným dílem, na každé stránce můžeme sledovat Sísův smysl pro detail. Často používá motiv rodiny, kreslí sebe, matku a bílou siluetu otce, aby dal najevo, že tehdy měl tatínka stovky kilometrů daleko. Velice půvabné jsou kresby připomínající mandaly nebo složitá bludiště. Mnoho stran pokrývají koláže z překreslených deníkových listů a výjevy z tibetské mytologie. Za každým příběhem následuje velká kresba krajiny, která zabírá celou dvoustranu, a přirozeně tak odděluje jednotlivé části knihy. Své pocity při čtení deníku vyjadřuje pohledem na otcův pokoj, který tónuje pokaždé do jiné barvy.

Žádné komentáře: